maanantai 1. syyskuuta 2025

Unohda "syö lautanen tyhjäksi" – näin opit kuuntelemaan kehoasi

Monella meistä kajahtaa korvissa lapsuuden ohje: "Syö lautanen tyhjäksi, kunniamerkki rinnassa." Hyväntahtoisen kehotuksen taustalla on usein halu varmistaa, että lapsi syö tarpeeksi, tai kunnioitus ruokaa kohtaan. Suomalaisessa kulttuurissa tähän liittyy vahvasti myös sotien ja pula-ajan perintö. Vanhemmat ja isovanhemmat, jotka olivat itse eläneet niukkuudessa, opettivat jälkipolville, ettei ruokaa saa haaskata. Heidän kokemuksensa oli, että ruokaa oli niukasti, ja sitä saattoi olla seuraavalla aterialla ylipäätään. Tämä oli ymmärrettävä ja tärkeä selviytymisstrategia silloisissa olosuhteissa.


Miksi vanha oppi ei enää toimi?

Nykymaailmassa, jossa elämme, ruokaa on pääsääntöisesti yllin kyllin. Pula-ajan opit voivatkin kääntyä itseään vastaan ja luoda ongelmallisen suhteen ruokaan. Kun syömme lautasen tyhjäksi, vaikka olisimme jo kylläisiä, sivuutamme kehomme luontaiset nälän ja kylläisyyden signaalit. Tämä voi johtaa ahmimiseen, epämukavaan oloon ja pitkällä aikavälillä paino-ongelmiin tai jopa syömishäiriöihin. Ruokasuhteemme vääristyy, kun ruoasta tulee pakko eikä nautinto tai tyydytys.


Olosuhteet muuttuvat, täytyykö ihmisen muuttua?

Ehdottomasti. Elinympäristömme ja olosuhteemme muuttuvat jatkuvasti, ja meidän tulee sopeutua niihin. Pula-ajan ajattelutapa ruokaan oli välttämätön selviytymiskeino. Nykypäivän yltäkylläisyyden aikana se on haitallinen. Terveellisen ruokasuhteen rakentamiseksi meidän on opittava kuuntelemaan kehoamme.

Ruokaa ei saa haaskata, mutta lautasen tyhjentäminen ei ole ainoa tapa kunnioittaa ruokaa. Voimme ennaltaehkäistä ruokahävikkiä monin muin keinoin, kuten ostamalla harkiten, valmistamalla tähteistä uusia ruokia tai pakastamalla ylimääräiset annokset myöhempää käyttöä varten. Tällä tavoin voimme kunnioittaa sekä ruokaa että kehoamme.


Näin opit kuuntelemaan kehoasi

  • Hidasta syömistä. Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka huolella. Kylläisyyden tunne saavuttaa aivot viiveellä, joten hidastaminen auttaa tunnistamaan kylläisyyden paremmin.
  • Ota vähemmän, ota lisää. Tässä piilee oivallinen vinkki. Ota lautasellesi aluksi vain pienempi annos kuin mitä luulet syöväsi. Jos olet vielä nälkäinen, voit aina ottaa lisää. Tämä auttaa välttämään turhaa ylensyöntiä.
  • Kysy itseltäsi. Ruokailun aikana kysy itseltäsi: "Olenko nälkäinen? Olenko jo kylläinen? Maistuuko tämä hyvältä?"
  • Tunnista tunnesyöminen. Oletko todella nälkäinen vai yritätkö syömisellä lohduttaa itseäsi, kun olet stressaantunut, tylsistynyt tai surullinen? Tunteiden ja ruokailun erottaminen on avain parempaan ruokasuhteeseen.

Kun opit tunnistamaan ja kunnioittamaan kehosi viestejä, löydät tasapainoisen ja terveen suhteen ruokaan. Se ei ole aina helppoa, mutta se on askel kohti parempaa hyvinvointia. Unohda lautasen tyhjentäminen ja keskity kuuntelemaan kehoasi. Se kertoo sinulle, milloin se on saanut tarpeeksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti